om ett ouppnåeligt ideal

 
This shit scares the crap out of me...
 
Det är av flera anledningar som detta skrämmer mig.
1. HUR JÄVLA ENKELT SKA DET FÅ VARA ATT GE JORDENS TJEJER PRESTATIONSÅNGEST, ÄTSTÖRNINGAR OCH KROPPSKOMPLEX?!
Är det konstigt att ätstörningar och annan psykisk ohälsa ökar bland planetens befolkning när majoriteten av våra förebilder och varenda människa vi ser på en reklampelare är till 70% fejk? En annan sak vore det om detta photoshopande tydligt framgick, istället luras vi att tro att folk ser ut på det här viset. Vet ni vad? DET ÄR INTE ENS MÖJLIGT att se ut som tjejerna på omslaget till din favorittidning eller som kvinnan på bilden som ska marknadsföra bilar. HALLÅ, vart går gränsen? Inte nog med att de plockar bort delar av våra karaktärsdrag till "beauty"-reklam. Inte ens vid bil- och hamburgerförsäljning får vi ha fräknar, leverfläckar, hårstrån i ansiktet eller ens vara normalviktiga. Är undervikt något att marknadsföra i ett samhälle som detta?
- vill tillägga att inte alla tidningar bär omslag med omöjliga kroppsbilder, men jag garanterar att de allra flesta veckotidningar tillämpar någon form av retouch på omslagets modell.
 
anyhow.
2. Detta är det jag blir mest förtvivlad över, tror jag.
Efter allt som människan kritiserar idag så har det inte blivit mer liv om Barbie? Det är konstigt. Pippi Långstrump utövar våld mot poliser, det skall inte barnen se. Alfons Åbergs pappa röker pipa, det skall inte barnen se. SVT får hård kritik när barnprogramsledare klipper sönder en docka för att göra en lampa utav denna, det skapar heta debatter och kallas där för "mord", "massaker" och "dockstyckning".
Jag är säker på att hälften, eller fler, av dessa upprörda föräldrar någon gång köpt en Barbie till sitt eller någon annans barn.
Det konstiga är att samma heta debatter inte har väckts angående det ideal Barbie skapar. Jag tycker inte det är så farligt att Pippi Långstrumps pappa är "negerkung på kurrikurridutt-ön", däremot tycker jag det är hemskt att barn växer upp i tron att en vuxen kvinna/en person i övre tonåren ser ut som Barbie. Eftersom att barbiedockor och kvinnor på reklampelare är de kvinnor vi ser mest av som barn är det inte konstigt att vi får en skev verklighetsuppfattning av kvinnokroppen.
Jag är medveten om att debatter har uppstått kring detta, men varför görs det inte mer?
 
Jag tycker det är skitbra att denna docka gjorts, som visar hur Barbie skulle sett ut med verkliga proportioner. Däremot tycker jag det är jättesorgligt att jag tycker den högra dockan ser fet ut! Varför gör jag det?!! Alltså ja, jag skulle hellre se ut som den vänstra dockan och jag skulle hellre köpa den vänstra dockan - för jag tycker den är snyggast och kanske för att det är så jag är mest van att se henne, Barbie.
 
Fortfarande har den högra dockan där uppe enorma mängder med smink, och det skapar också förväntningar på oss kvinnor. Faktiskt har det även gjorts en Barbie utan smink!
 
 
Tycker det borde säljas fler naturliga Barbiedockor! Framförallt när samhället är så pass hårt som det är. Varje dag matas vi av perfektion. Instagram, bloggar och facebook. Överallt framställs människan och dess vardag som perfekt.
Bakom photoshop, instagramfilter, rätt vinklar och smink - vem fan är då perfekt? :)
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jonas

Nu förstår man ju varför så många tjejer mår illa...fy fan för den här världen alltså :S

2013-12-08 @ 16:58:22
URL: http://thegamingground.com/
Postat av: Emelie Babunovic

Då är Barbie ändå en fis i rymden jämfört med Monster High dockor och andra hemskheter. usch!

2013-12-10 @ 13:25:26
URL: http://undermyumbrella.se/
Postat av: OSLOFRU

Jag håller med dig! Måste faktiskt säga att jag tycker barbien med naturliga proportioner var mycket finare än den tillgjorda barbien!! Varför ska dom egentligen göra barbien onormal? :/

2014-01-23 @ 10:47:53
URL: http://www.oslofru.com
Postat av: Mikxki

Så jäkla bra!

2014-01-23 @ 10:54:35
URL: http://mikxki.blogg.se
Postat av: Angelica Knutsson

Bäst!!

2014-01-23 @ 10:56:34
URL: http://beaunicorn.blogg.se/
Postat av: Daniella 🌙

har du dessutom sett den videon om skönhet enligt gyllene snittet?

2014-01-23 @ 10:56:38
URL: http://vapenbroder.blogg.se/
Postat av: clara

Och sen kan man även kolla på bratz dockorna, stora läppar, överdrivet mycket smink(mer än barbie), utmanande kläder. Samma sak med my scene dockorna.

2014-01-23 @ 10:57:36
URL: http://mittlivsomjonsson.blogg.se
Postat av: Nina

"Verkliga" Barbie är ju så mycket snyggare!

2014-01-23 @ 10:59:26
URL: http://niini.blogg.se
Postat av: Ithrenniel

Bra skrivet, jag håller absolut med dig om allt. Men det finns ändå dockor som är värre än just Barbie, men å andra sidan ser de mer onaturliga ut (som Bratz), Barbie ser mer "naturliga" ut, och därför kanske de påverkar oss mer.

2014-01-23 @ 10:59:30
URL: http://ithrenniel.blogg.se/
Postat av: KassandraPalma

Riktigt bra skrivet!!

2014-01-23 @ 11:02:02
URL: http://kasssandra.blogg.se
Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Sjukt att man kan göra om bilder så, den lilla barbie ser mkt mer normal ut än den "vanliga".

2014-01-23 @ 11:04:24
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Postat av: Tess

Håller med dig!
Gillar du dansband? :)

2014-01-23 @ 11:22:43
URL: http://tessvonolsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (förblir hemligt mellan dig och mig)

URL/Bloggadress:

Din söta kommentar:

Trackback
RSS 2.0